Ondanks de enorm gestegen energieprijzen vorig jaar, blijft de vraag naar (schone & goedkope) energie in Nederland toenemen. We zitten midden in een energietransitie, dat betekent dat er meer en meer geëlektrificeerd gaat worden. Een groot deel van deze energie wordt nog centraal opgewekt, bijvoorbeeld in kolencentrales, daarom roepen netbeheerders al jaren dat het net drastisch moet verzwaard om al deze elektriciteit bij de afnemers te krijgen. Vanuit het perspectief van de netbeheerder is dat een logische redenering.
Netverzwaring gaat zeker nodig zijn, maar is slechts een deel van de oplossing. Opwekking van energie gebeurt in de toekomst namelijk vooral niet centraal, maar juist lokaal. Deze verschuiving van centraal naar lokaal is al een tijdje gaande. Om te zorgen dat het net ook lokaal toch in balans blijft (er moet te allen tijde evenveel stroom verbruikt worden als opgewekt), is het handig om lokaal energiestromen (warmte, elektriciteit, waterstof) slim aan elkaar te koppelen.
In de toekomst wil iedereen schone en goedkope energie. Compass werkt met bedrijven en instellingen samen. Wij analyseren het verbruik en richten een optimaal lokaal energiesysteem in. Zo blijft lokaal opgewekte waarde ook daar waar het wordt gemaakt. Ambachtelijke energie zou je kunnen zeggen.
Wilt u meer weten over hoe wij dat aanpakken? Of heeft u ideeën die een zetje van ons kunnen gebruiken? Neem contact op met Fedde Meijer.
Compass is niet de enige die hiermee bezig is. In dit artikel leest u hoe met Smart Energy Hubs op bedrijventerreinen miljarden aan netverzwaring worden bespaard.